Com podem ajudar al medi?

Com podem ajudar al medi?

Al nostre dia a dia hi ha moltes coses que podem fer i d’altres que podem evitar per tal de contribuir a la conservació del planeta. Són petites accions que si es converteixen en hàbits ajuden en gran mesura a la sostenibilitat mediambiental.

1. Estalviar aigua, llum i gas

Substituir els banys per les dutxes, tancar l’aixeta quan ens ensabonem o raspallem les dents, aprofitar al màxim la llum que ens dona el sol, fer servir bombetes de baix consum i energies alternatives, o no malgastar calefacció i aire condicionat són algunes bones recomanacions per estalviar aigua i energia.

2. Reduir, reutilitzar i reciclar

Seguir la «regla de les tres erres» és una bona manera de mirar pel medi ambient: la reducció del consum de tot allò que no ens és del tot necessari; la reutilització de paper, roba, etc.; i el reciclatge, separant les deixalles als diferents contenidors, fent servir els punts nets de recollida…

3. Consumir productes amb certificació ecològica

Les etiquestes ecològiques faciliten informació fiable sobre els productes que tenen menys impacte sobre el medi ambient al llarg dels seus cicles de vida.

4. Evitar agafar el cotxe

Fes servir mitjans de transport alternatius com la bicicleta, o camina sempre que sigui possible. El transport públic ajuda a estalviar i optimitzar energia, però si ens veiem obligats a anar en cotxe sempre podem compartir places a partir de molts serveis que ens ofereix Internet.

5. No comprar productes d’un sol ús o envasats

Les tovalloletes humides, els plats i els gots de plàstic o molts altres productes d’usar i llençar no són sostenibles pel medi ambient. De la mateixa manera, es fan servir com a envasos i envoltoris molts plàstics i altres materials que no són biodegradables; una bona opció és comprar productes a granel.

6. Evitar les bosses de plàstic

Porta les teves bosses quan vagis a fer la compra. Si no són de plàstic millor, i si ho són, que siguin biodegradables. A partir del 31 de març va entrar en vigor l’obligatorietat de pagar les bosses de plàstic a tots els comerços.

7. Fer servir aerosols sense CFC

L’ús d’esprais i altres productes que contenen clorofluorocarbonis és molt perjudicial per l’atmosfera. Destrueixen la capa d’ozó i com a conseqüència es produeix l’efecte hivernacle i l’escalfament global de la Terra. N’hi ha que no contenen CFC.

8. No llençar residus al vàter

Els tampons, compreses, tovalloletes, lleixiu, pintures, oli, restes de menjar, etc., que van a parar a l’inodor no només generen un gran impacte mediambiental en rius i mars, sinó també moltes vegades destroses a les canalitzacions.

9. Evitar aliments que continguin oli de palma

El consum d’aquests productes no és només poc recomanable per la salut per l’alt contingut en grases saturades. Tampoc no és gens saludable pel medi ambient, donat que el seu cultiu intensiu està provocant la destrucció de grans boscos tropicals i posant en perill nombroses espècies animals, com ara l’orangutà, pels danys ocasioants als seus hàbitats.

10. Deixar de fumar

No és gens nou que el tabac és molt perjudicial per la salut, però a més té greus impactes mediambientals, com són la contaminació de l’aire, els incendis forestals o la deforestació de selves i boscos amb el seu cultiu, per no parlar ja del que contaminen les burilles que van a parar a la terra i l’aigua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *